fredag 24. juli 2015

Marinert svinemørbrad med sur/søt saus og pannestekte småtomater


Dette er en veldig god middag, dette er mat som passer like godt til hverdag eller fest, og ikke minst til en stor familiemiddag. Kjøttet er marinert i et par timer for så å stekes i gryte i stekeovnen på forholdsvis lav varme, sammen med honning, timian og eplesaft, dette gir et mørt og saftig kjøtt som er nydelig på smak.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Ca. 800 - 1000 gr svinemørbrad
Salt - pepper
3-4 grener timian
Smør/olje 
15 - 20 små tomater
Grønne erter
Poteter etter behov

SOPPSAUS:
 
Ca. 150 gr sjampinjong eller aromasopp
1 - 2 fedd finhakket hvitløk
Ca. 1 1/2 - 2 dl kremfløte
1 dl hvitvin
Kraften fra gryten
1 ts maizenna utrørt i vin eller vann
Salt - pepper

MARINADE:
 
2-3 ss soyasaus
2 fedd finhakket hvitløk
Saften av 1/2 sitron
3-4 ss olivenolje
1ss sterk chilisaus eller bruk 1/2 finhakket chili
1-2 ts dijon sennep
Bland alle ingrediensene i en kraftig plastpose og legg i kjøttet. Vend på posen slik at du får marinaden godt fordelt på kjøttet.


Når kjøttet er ferdig marinert, (ca. 2 timer) tat du kjøttet ut av marinaden, og tørker det litt med et kjøkkenpapir. Ha smør/olje på stekepannen sammen med timiankvister, la smøret bli brunt, ha litt salt og pepper på kjøttet og brun det i stekepannen sammen med timiankvistene slik av det blir jevnt brunt rundt det hele. Ta vare på stekefettet og timiankvistene i stekepannen, for du skal steke soppe i dette. Legg kjøttet  i et ildfast fat med lokk som tåler stekeovnstemperaturen eller i en jerngryte. Tilsett i gryten sammen med kjøttet:

 1 1/2 dl eplesaft/juice
Raspet skall av 1 sitron
2 ss eplesidereddik
1 ss raspet peppertot (kan bruke den på tube)
2 ss honning
4-5 grener timian

Sett stekeovnen på 150 grader, legg lokket på gryten og sett gryten i stekeovnen og la det stå i ca. 1 time. Ta lokket av gryten og sett inn et steketermometer. Øk varmen til 200 grader og la kjøttet steke videre uten lokk til termometeret viser ca. 70 - 72 grader. Ta kjøttet ut av gryten og la det hvile i 10 - 20 minutter tildekket med folie, mens du gjør ferdig saus og tilbehør.


Og mens kjøttet står i stekeovnen renser du soppen, deler den i skiver og steker den i det timiansmøret som kjøttet ble stekt i sammen med den finhakkede hvitløken. Ta ut timiankvistene  og spe med hvitvin og kremfløte. La dette få surre litt, sil kraften fra gryten når kjøttet er ferdig og tilsett den i sausen. Rør ut maizenna i litt vin eller vann og tilsett dette i sausen slik at sausen får en passe konsistens. Smak til sausen med pepper og salt, og gjerne en liten skvett kremfløte til slutt. Dette blir en nydelig sur/søt kremaktig saus.


Små tomater får surre på middels varme sammen med smør, litt salt og noen timiankvister til de begynner å bli myke, de smaker veldig godt til den sur/søte sausen og til kjøttet.
Jeg har brukt frosne erter som jeg legger i kokende vann, lar de koke opp igjen og heller av vannet. Kokte poteter smaker godt som tilbehør, stekte potetbåter eller potetmos smaker også godt til dette nydelige kjøttet.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar