torsdag 26. mars 2015

Kanelsnurrer med marsipan


Bollebakst til påske er blitt en tradisjon her hos oss, av og til er det vanlige hveteboller og av og til som i dag, kanelboller. Ingen ting lager slik god duft i heimen som bollebakst, og ingen ting er som en smak av bollebaksten og en kopp kaffe når baksten er ferdigstekt.
Her kommer oppskriften på disse nydelige kanelbollene med marsipan, ta frem alle ingrediensene før du begynner å bake så er det ikke så lett å glemme noe, og så ser du om du har alle ingrediensene før bakingen begynner. Av denne porsjonen blir det ca. 25 boller.


DU TRENGER:
Ca. 50 gr gjær (eller en pose tørrgjær)
Ca. 900 gr hvetemel
130 gr sukker
2 ts kardemomme
1 egg
1 strøken ts salt
5 dl melk (fingervarm)
150 gr smør i terninger

KANEL/MARSIPANFYLL:
100 gr finrevet marsipan
120 gr smør
1 ts vaniljesukker 
4 ts kanel
130 gr brunt sukker

Pensle med sammenpisket egg, og strø med perlesukker

 

Rør ut gjæren i den lunkne melken hvis du bruker ferskgjær, bruker du tørrgjær, blander du den i litt av melet. Ha alle ingrediensene utenom smøret i bakebollen, rør rundt og spe med melk/gjærblandingen. Tilsett mere mel hvis du synes deigen er for bløt. La maskinen gå på middels hastighet i ca. 8 - 10 minutter før du tilsetter smøret litt etter litt. La maskinen gå ytterligerre 8 - 10 minutter til deigen er blank og glatt. Dekk bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted til heving. Det tar ca. 1 time, til deigen har minst dobbelt størrelse.

 

Mens deigen hever seg, pisker du sammen kanel/marsipanfyllet til det blir en jevn fin krem.
Ta deigen ned på bakebordet, del den i to og kjevle hver del ut i en leiv på ca. 30 x 50 cm. Smør fyllet utover halvparten av leiven og brett den andre halvparten over, kjevle litt over etter at du har brettet deigen sammen slik at det fester seg. Del leiven opp i ca. 12-14 remser, skjær hver remse i gjennom på langs, men de skal henge sammen i enden,slik at det blir to remser som tvinnes sammen og til slutt tvinnes sammen til en bolle. Pass på at endene er brettet under.


Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett og sett de lunt til etterheving, ca. 30 minutter.


Pensle bollene med sammenpisket egg og strø over perlesukker. Stekes ved 190 grader i ca. 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist. Fine å fryse.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar