lørdag 5. april 2014

Himmelsk blåbærsnurrekake med kremost


Dette er en kake det er umulig å motstå, den er myk, kremaktig og med rikelig smak av blåbær, en av de beste kaker av hvetebakst jeg noen gang har smakt. Det er nødvendig med bakepapir i formen da de frosne bærene tiner litt slik at noe av saften renner ned i bunnen av formen, men det trekker inn i kaken under steking. La kaken bli helt avkjølt før du blir fristet til å smake, men når du først har begynt å smake er det vanskelig å begrense seg, kaken er virkelig nydelig. Jeg har brukt en firkantet kakeform, men en rund kakeform er like fin å bruke.


DU TRENGER:

2,7 dl lunken melk
2 egg
1 1/2 ss tørrgjær
120 gr mykt smør
Zest av 1 sitron
1/2 ts salt
1,2 dl sukker
Ca 1 l hvetemel + litt til utbaking

Bland tørrgjæren i noe av hvetemelet. Ha lunken melk, sukker, salt og eggene i arbeidsbollen og pisk lett sammen. Tilsett hvetemel, først det som er tilsatt tørrgjær. Arbeid godt mens du tilsetter melet og pass på at det blir en glatt fin og jevn deig. Tilsett smøret i terninger litt etter litt og la mikseren gå til alt smøret er arbeidet godt inn i deigen. Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt sted, det tar ca. 1 times tid.


FYLL TIL KAKEN:

 200 gr kremost naturell 
200 gr frosne blåbær
Ca. 1,3 dl melis

Kle en kakeform med bakepapir, slik at den er helt klar før du begynner å kjevle ut deigen. Når deigen er ferdig hevet tar du den ned på melet bakebord og kjevler deigen til et rektangel, på ca. 45 x35 cm. Rør sammen blåbærene med 3 ss av melisen, resten av melisen røres sammen med kremosten og kremosten smøres utover hele leiven som du har kjevlet. Dryss over blåbærene og rull fast sammen til en stor rull.


Del rullen opp i biter, mine er på ca. 4 cm., men størrelsen på bitene tilpasser du etter hvor stor form du har. Jeg satte de ganske tett, og for å få plass til de to siste, måtte jeg klemme de litt sammen.
Sett kaken til etterheving i ca 1/2 time, men den hever ikke så mye, husk at blåbærene er frosne så kaken blir for kald til å heve noe særlig, men den får liksom satt seg litt. Bærene vil begynne å tine og saft renner ut i bunnen på formen, men det trekker inn i kaken når den steker.


Stek kaken ved 180 grader i ca. 35-40 minutter. Min kake ble i mørkeste laget på toppen, så dekk den gjerne med et bakepapir hvis du ser den begynner å bli for brun.


Når kaken er kald, dekkes den med meliskrem og den lages slik:

3 ss mykt smør
2 ss rømme eller creme fraiche
1 1/2 dl melis
Rør sammen smør og rømme til det er helt glatt før du rører inn melisen. Ringle kremen over kaken.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar