fredag 17. januar 2014

Torsk bakt i ovn med mandelpotetmos, tomat og eple salsa


Torsk bakt i ovn er eventyrlig godt, fisken blir saftig og velsmakende, og med slike gode lubne fiskestykker flaker fisken seg når du tar den ut av ovnen. Mos av mandelpoteter er spesielt godt, og med denne nydelige salsaen har du laget et virkelig festmåltid. Torsk er blitt den nye gjestematen her hos oss, det er mat som er enkel å tilberede, og du blir liksom ikke så "stappmett" selv om dette er et mettende måltid. Mye av måltidet kan tilberedes på forhånd, så slipper du å stå i siste liten å lage mat, men kan slappe av noen minutter før gjestene kommer.

TIL 4 PERSONER TRENGER DU:

Ca. 600 gr torsk i porsjonsstykker (bruk de tykke ryggstykkene)
Litt olivenolje
Salt - pepper
Revet sitronskall av 1/2 sitron

Ca. 10 - 12 mandelpoteter
Ca. 50 gr smør
Fløtemelk eller melk
Salt pepper


Begynn med å skrelle potetene, det kan du eventuelt gjøre i god tid i forveien og la de ligge i vann til de skal kokes. Del potetene i biter og kok de møre uten salt. Tøm vannet av de ferdigkokte potetene og la de få dampe av litt. Mos potetene mens du tilsetter smør, salt, pepper og sper med fløtemelk eller melk til du har en fin passe fast mos.
Torsken legges i et ildfast fat eller form med litt olivenolje i bunnen. Dryss over salt og pepper og raspet sitronskall. Du kan også bruke lettsaltet torsk til samme retten, men da må du ikke salte fisken, bare ha på litt pepper og sitronskall. Bak fisken i stekeovnen ved 200 grader i 10 - 12 minutter etter hvor tykke fiskestykker du har.


TOMAT OG EPLESALSA:

4 tomater i små biter
1-2 epler i små biter
3-4 vårløk i tynne ringer
1/2 rød chili i tynne ringer
Salt - pepper
Ca 4 ss god olivenolje
2 ts cherryeddik eller eplesidereddik
Saft av 1 lime


Jeg brukte små sherrytomater og bruke vel 12 røde og 12 gule tomater. Men det er det samme om du bruker store eller små tomater. Salsaen kan du tilberede et par timer i forveien og la den stå i kjøleskapet, men ta den frem ca. 1/2 time før den skal brukes. Det er ikke godt at den er iskald når den skal brukes på fisken. Del tomater i små biter, skrell epler og del de også i små biter. Vårløk og chili kuttes i tynne ringer. Bland alle ingrediensene til salsaen i en skål og sett den i kjøleskapet.


5 kommentarer:

  1. KAN vel bruke Balcamico eddik ? ;)

    SvarSlett
  2. Ja det kan du, men helst hvit balsamico

    SvarSlett
  3. ok...tror det er den jeg har ;)

    SvarSlett
  4. Hvis du mener det, får du la fisken stå lengre i ovnen, men da garanterer ikke jeg for resultatet. Tror fisken din blir ganske tørr da.

    SvarSlett