onsdag 16. oktober 2013

Marokkansk kylling med krydret couscous


Når jeg kjente krydder duftene av denne marokkanske retten her ble jeg satt tilbake til et besøk i Tanger for veldig mange år siden. Der fikk vi servert en kylling og couscousrett med de samme uvante  deilige krydderduftene, der vi satt på puter på gulvet og alle spiste fra det samme store fatet - med fingrene - på venstre hånd. Det er egentlig veldig rart at det er krydderdufter som får oss til å huske slike spesielle ting vi har opplevd for så lenge siden. Jeg skal ikke prøve å gjenskape den kyllingretten vi fikk den gangen i Tanger for den husker jeg ikke i detalj, dessuten var det nok mange andre fremmedartede ting jeg var mere opptatt av, men jeg husker at maten var veldig god, og det er denne kyllingretten her også. Litt annerledes på smak enn det vi vanligvis er vant med, men det er verd å prøve denne her.

DU TRENGER TIL FIRE PERSONER:

2 store løk i skiver
2 fedd finhakket hvitløk
Ca. 2 cm finhakket ingefær
4 kyllingfileter eller tilsvarende overlår
Olivenolje
1 ts spisskummen
1 ts korianderfrø
1 stor kanelstang
1 håndfull finhakket mynte eller 2 ts tørket
Litt salt  og pepper
Skall av 1 sitron
Sitronsaft
1 dl vann
Ca. 60 gr tørket aprikos i strimler

Del kyllingen i biter hvis du bruker kyllingfilet, bruker du overlår kan de være hele. Strø salt og pepper på kyllingen og brun den lett i litt smør/olje på stekepannen og legg den tilside, den skal bare brunes lett, trenger ikke å være gjennomstekt. Legg løk og hvitløk i stekepannen og la det få surre til løken er blank og myk, tilsett mere olje hvis det trengs. Ha i ingefær, bruk en potetskreller og skrell over skallet fra 1 sitron og tilsett litt sitronsaft. La det få surre et par minutter mens du knuser korianderfrøene i en morter og tilsetter korianderfrø, spisskummen og hel kanelstang sammen med strimlet aprikoser i pannen med løken. La det få surre 4-5 minutter over svak varme uten at løken blir brun slik at de gode kryddersmakene kommer frem.
Tøm på vann og la alt få surre videre mens du legger kyllingbitene i en ildfast form og tømmer innholdet fra stekepannen over kyllingbitene.


Sett formen inn i stekeovnen på ca. 200 grader og stek i ca 10 - 12 minutter. Og mens formen står i stekeovnen tilbereder du couscousen.

DU TRENGER:

1 kanelstang
50 gr grovhakkede mandler
Litt olivenolje
Ca  2 1/2 - 3  dl vann
Litt salt
Ca. 50 gr rosiner
Ca 220 gr  couscous


Brekk kanelstangen i to - tre biter. Ha litt olje i stekepannen og la mandler og kanelstang få surre et par minutter på lav til middels varme. Tilsett vann og litt salt, ta stekepannen tilside når vannet koker og tilsett couscous og rosiner. Legg på lokk og la couscousen trekke i ca. 5 minutter. Rør rundt i couscousen før servering.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar