søndag 12. desember 2010

Julebrød


Denne julekaken fortjener godt smør og geitost eller rørt jordbærsyltetøy som er min favoritt.
Aller best blir denne julekaken når den bakes med skikkelig smør men man kan bruke margarin. Denne porsjonen rekker til en stor julekake i rund form men det går like greit med to vanlige avlange former.
Julekaken egner seg godt til å fryse så bak gjerne to og putt den ene i fryseren.


 TIL EN JULEKAKE TRENGER DU:

50 gr. gjær
2 1/2 dl. lunken melk
150 gr. smør
1 dl. sukker
2 egg
ca. 1 l. hvetemel
150 gr. rosiner
100 gr. sukat
Egg til pensling

 

 Rør gjæren ut i den lunkne melken Rør smør og sukker hvitt og porøst og tilsett eggene ett om gangen og rør kraftig mellom hvert egg. Rør i hvetemelet vekselvis med melkeblandingen i smørkremen, og elt til deigen er blank og smidig. dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt sted i ca. 1 time til ca. dobbel størrelse.
Ta den ferdig hevede deigen på bakebordet og elt inn rosiner og sukat.

Ta av en deigklump til fletten og elt resten av deigen til en rund kake som legges i godt smurt rundform jeg bruker å ha bakepapir i bunnen. Del den lille deigklumpen i tre, trill ut tre lange stenger og lag en flette som legges rundt kanten av julekaken.
Settes til etterheving på et lunt sted i ca 30 min.
Pensle kaken med egg og stek på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i ca 40 min.
Avkjøl kaken på rist


Denne julekaken er saftig og god, lekker å servere som den er på julebordet, god  både til kaffe, en kopp varmsjokolade og en varm kopp te.
Lykke til med julebaksten



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar